De informatie op deze pagina is louter informatief en onderhevig aan veranderingen op basis van aanpassingen in de wet-en regelgeving rond fiscaliteit voor geëlektrificeerde voertuigen.

Fiscale aftrekbaarheid plug-in hybride wagens in 2023

Wat verandert er precies aan de fiscaliteit en hoe haalt u het maximum uit uw plug-in hybride Volvo? Dit handig overzicht helpt u op weg.

Waarom blijft uw plug-in hybride interessant?

Als werkgever betaalt u een maandelijkse solidariteits- of CO2-bijdrage als de werknemer de bedrijfswagen mag gebruiken voor privékilometers. Dankzij hun lage CO2-uitstoot vallen de Volvo plug-inhybrides onder de laagste solidariteitsbijdrage. Bent u zelfstandige*? Dan verandert er helemaal niets en betaalt u net als vroeger geen solidariteitsbijdrage.

*bij bepaalde vennootschapsvormen.

De toekomst van fiscale voordelen

Plug-in hybride wagens
In 2023 en 2024 bedraagt de maximale aftrekbaarheid nog altijd 100%. Daarna daalt ze stelselmatig met 25 procent per jaar. Voor uw plug-inhybride blijft de gemiddelde aftrekbaarheid de komende jaren dus hoog.
Fossiele brandstof
Uw fossiele brandstof is voor 50% aftrekbaar. Maar Volvo plug-inhybrides hebben een zeer laag verbruik en hoog elektrisch rijbereik. Zo dalen de kosten van fossiele brandstof aanzienlijk en rijdt u vaak op 100 procent aftrekbare elektriciteit.
Elektriciteit
De aankoop en de kosten voor elektrisch opladen blijven wel nog steeds 100% aftrekbaar voor de volledige levensduur van uw wagen.

Is een tweedehandswagen fiscaal aftrekbaar?

Ook tweedehandswagens van Volvo Selekt zijn fiscaal aftrekbaar

Op de plug-inhybrides van Volvo Selekt geniet u van dezelfde fiscaliteit als op nieuwe wagens. Zo ervaart u het gevoel van een nieuwe wagen in een tweedehands Volvo. En dat mag u letterlijk nemen.

Net als op een nieuwe Volvo krijgt u tot twee jaar garantie. De gratis pechverhelping in Europa van Volvo Assistance wordt automatisch verlengd na elke onderhoudsbeurt bij uw Volvo-verdeler.

Bovendien is de zorgvuldig geselecteerde stock van Volvo Selekt onmiddellijk beschikbaar, zodat u binnenkort al het gevoel van een nieuwe Volvo kunt ervaren.

Vraag advies aan Scancar

De keuze voor uw nieuwe wagen blijft zeer uitgebreid. Met de extra complexiteit rond fiscaliteit is het meer dan ooit belangrijk dat u de juiste, weldoordachte keuze maakt. Gelukkig beschikt Scancar over enkele specialisten die u met plezier helpen bij het zoeken naar uw volgende wagen.
Wat verandert er voor u?
Wagens die worden besteld vanaf 1 juli 2023 verliezen stelselmatig aan fiscale aftrekbaarheid; dit geldt eveneens voor nieuwe leasingcontracten. PHEV’s die worden besteld vanaf 1 juli 2023 zijn in 2025 nog maximaal 75% aftrekbaar. De brandstof blijft 50% aftrekbaar, terwijl dat voor de kost voor elektrisch opladen 100% blijft.

Vanaf 2026 zal de fiscale aftrekbaarheid verder zakken naar maximaal 50% – het exacte percentage is afhankelijk van de uitstoot en de energiecapaciteit van de batterij.
 
Vanaf 2027 is dat nog maximaal 25% en vanaf 2028 vallen alle fiscale voordelen weg voor wagens met verbrandingsmotoren. Wagens die worden besteld vanaf 1 januari 2026 genieten eveneens niet langer van fiscale voordelen. Voor volledig elektrische wagens blijven deze wel nog geruime tijd doorwerken.


Bovendien neemt vanaf 2025 de CO2-bijdrage stapsgewijs toe. In 2027 zal deze uitkomen op 5,5 keer de waarde die u vandaag moet betalen meer bij de aankoop van een PHEV.

Quick links