De informatie op deze pagina is louter informatief en onderhevig aan veranderingen op basis van aanpassingen in de wet-en regelgeving rond fiscaliteit voor geëlektrificeerde voertuigen.

Fiscale aftrekbaarheid plug-in hybride wagens in 2023

De fiscaliteit voor plug-inhybrides ondergaat de komende jaren heel wat veranderingen. Op deze pagina geven we een overzicht van wat er nog staat aan te komen.

De toekomst van fiscale voordelen

2023
Vanaf 1 juli 2023 start een uitdoofscenario en vermindert eveneens de aftrekbaarheid van de aankoop van plug-in hybrides.
2026
De aankoop van niet-emmissieloze wagens zijn niet langer fiscaal aftrekbaar.
2028
Wagens met een verbrandingsmotor die zijn aangekocht tussen 1 januari 2023 en 1 januari 2026, waaronder plug-inhybrides, genieten niet langer van fiscale voordelen. Volledig elektrische wagens behouden wel nog tot 90% van hun aftrekbaarheid.
Wat verandert er voor u?
Wagens die worden besteld vanaf 1 juli 2023 verliezen stelselmatig aan fiscale aftrekbaarheid; dit geldt eveneens voor nieuwe leasingcontracten. PHEV’s die worden besteld vanaf 1 juli 2023 zijn in 2025 nog maximaal 75% aftrekbaar. De brandstof blijft 50% aftrekbaar, terwijl dat voor de kost voor elektrisch opladen 100% blijft.

Vanaf 2026 zal de fiscale aftrekbaarheid verder zakken naar maximaal 50% – het exacte percentage is afhankelijk van de uitstoot en de energiecapaciteit van de batterij.
 
Vanaf 2027 is dat nog maximaal 25% en vanaf 2028 vallen alle fiscale voordelen weg voor wagens met verbrandingsmotoren. Wagens die worden besteld vanaf 1 januari 2026 genieten eveneens niet langer van fiscale voordelen. Voor volledig elektrische wagens blijven deze wel nog geruime tijd doorwerken.


Bovendien neemt vanaf 2025 de CO2-bijdrage stapsgewijs toe. In 2027 zal deze uitkomen op 5,5 keer de waarde die u vandaag moet betalen meer bij de aankoop van een PHEV.

Vraag advies aan Scancar

De keuze voor uw nieuwe wagen blijft zeer uitgebreid. Met de extra complexiteit rond fiscaliteit is het meer dan ooit belangrijk dat u de juiste, weldoordachte keuze maakt. Gelukkig beschikt Scancar over enkele specialisten die u met plezier helpen bij het zoeken naar uw volgende wagen.
Ook tweedehandswagens, stockwagens en nieuwe leasingcontracten vallen immers onder de nieuwe regels. Voorlopig is er evenwel slechts één datum waar u zich moet op richten en dat is 1 juli 2023. Wagens besteld vóór deze datum behouden bijna alle fiscale voordelen. Tijdig bestellen is de boodschap.

Quick links